Ο κεντροδεξιός Έλληνας πρωθυπουργός «δεν είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος να υποβάλει νομοσχέδιο-ορόσημο για τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων», σημειώνει σε σχετικό θέμα του το Politico, αναλύοντας τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πρόθυμος να πάει κόντρα στο συντηρητικό του πολιτικό ακροατήριο, ακόμη και ρισκάροντας να «χάσει» το ένα τέταρτο των βουλευτών του στην σχετική ψηφοφορία, τραυματίζοντας σοβαρά την ενότητά του.
Είναι πρόδηλο το ερώτημα του τι δουλειά έχει ο Μητσοτάκης της συντηρητικής ΝΔ με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως περιγράφει το Politico. Η απάντηση δείχνει να κρύβεται στην προσπάθεια να πλασάρει τον εαυτό του για την επόμενη «δουλειά» σε κάποιο από το κορυφαία πόστα της ΕΕ, αλλά και να αποκαταστήσει την βαριά τραυματισμένη εικόνα του διεθνώς μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών και το ελληνικό WaterGate του Predator και της ΕΥΠ.
Οι ελιγμοί Μητσοτάκη έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στο πρωτοφανές φαινόμενο βασικός υπουργός της κυβέρνησης, ο Μάκης Βορίδης, να αντιτίθεται ευθέως σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης, να δηλώνει ότι θα απέχει από την διαδικασία ψήφισης στη Βουλή, αλλά να παραμένει εντός της κυβέρνησης. Η «λύση ανάγκης» της αποχής έχει καυτηριαστεί από τον πρώην πρωθυπουργό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, που επίσης ανήκει στην υπερσυντηρητική πλευρά της ΝΔ που αντιδρά στο νομοσχέδιο. «Αυτές οι εσωκομματικές υπερσυντηρητικές θέσεις, όταν διατυπώνονται ως αντιδράσεις ή διαμαρτυρίες και όχι ως επίσημες γραμμές στο κόμμα, τελικά λειτουργούν στο να “χτίζουν” το μετριοπαθές προφίλ του Μητσοτάκη», όπως σημειώνει πολιτικός αναλυτής.
Η επιλογή ενεργής στήριξης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την δεύτερη θητεία της στην Κομισιόν, όπως και την Ρομπέρτα Μέτσολα στο Ευρωκοινοβούλιο, φαίνεται να «κλείνει» από νωρίς τις πιθανότητες αντικατάστασης των δύο «εκλεκτών» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει η ΝΔ. Κατά συνέπεια, σημειώνει το Politico, «αν ο Μητσοτάκης κινείται με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες, αυτό αφορά την περίοδο μετά τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας του το 2027».